Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 13:21

Ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω του καθίσματος

Σύντομα, το αυτοκίνητό σας θα μπορεί να γνωρίζει τον καρδιακό σας παλμό και θα μπορεί να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου αν δεν του «αρέσουν» οι ενδείξεις.
Ένα νέο project από το Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent στο Ηνωμένο Βασίλειο ασχολείται με την ενσωμάτωση ενός μηχανισμού ηλεκτροκαρδιογράφηματος (ECG) στο κάθισμα του οδηγού, ο οποίος ανιχνεύει τον καρδιακό παλμό και καθορίζει πότε ο οδηγός είναι πολύ κουρασμένος, ή, ακόμη αν πρέπει να κοιμηθεί.
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί ολοκληρωμένα κυκλώματα ενσωματωμένα στα καθίσματα, που ονομάζονται Electric Potential Integrated Circuits ή EPIC. Τα κυκλώματα αναπτύχθηκαν από την εταιρία Plessey Semiconductors και μπορούν να μετρήσουν τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή, και να παρακολουθούν την εγρήγορση και την υγεία του οδηγού.
Στην ιδανική περίπτωση, το σύστημα θα μπορούσε να συνεργαστεί με ένα ενεργό σύστημα cruise control, το σύστημα ελέγχου διατήρησης της λωρίδας, και ακόμα παραπέρα, να αναλάβει την οδήγηση του αυτοκινήτου αν για οποιοδήποτε λόγο ο οδηγός δεν κριθεί ικανός.
Το αποτέλεσμα; Μείωση του αριθμού των ατυχημάτων ή των επιπτώσεων τους σε περιπτώσεις κόπωσης του οδηγού, και, ενδεχομένως, άλλες καταστάσεις, όπως καρδιακή προσβολή. Υπάρχει βέβαια για πολλούς μια δυσφορία για το πόσο συνετό είναι το αυτοκίνητο τους να γνωρίζει τόσα πολλά για τη βιολογία τους, ειδικά αν αυτό έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Πολλές φορές όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Η τεχνολογία μέχρι στιγμής βρίσκεται σε εμβρυακή φάση, με μεγαλύτερη πρόκληση τη δημιουργία αγώγιμων υφασμάτων που θα επιτρέπουν την ενσωμάτωση των ηλεκτροδίων που απαιτούνται για το ηλεκτροκαρδιογράφημα(ECG) στις πλάτες των καθισμάτων. Αυτή είναι και η περιοχή έρευνας του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent.
Λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγάλου κόστους, οι αρχικές εφαρμογές αναμένεται να φτάσουν πρώτα στους επαγγελματίες οδηγούς, βοηθώντας να εξασφαλιστεί ότι οι οδηγοί φορτηγών θα είναι ασφαλείς πίσω από το τιμόνι.
Σε δεύτερο στάδιο θα μπορούσε να επεκταθεί στην αγορά ιδιωτικών αυτοκινήτων, πιθανώς αρχίζοντας από τα πολυτελή high-end μοντέλα όπως έγινε στο παρελθόν με τόσες άλλες νέες τεχνολογίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ford Mustang 2.3 Ecoboost Alfa Romeo SUV »