Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 14:15

Το ηλεκτρικό θαύμα της Tesla

Η Tesla είναι μια εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων. Χρησιμοποιώντας δική της πατενταρισμένη τεχνολογία για τις μπαταρίες, κάθε δημιούργημα της είναι και μια απτή απόδειξη για το που μπορεί να φτάσει η ηλεκτροκίνηση. Για την Tesla αυτό που είναι οικολογικό, ταυτόχρονα μπορεί να είναι και συναρπαστικό.
Το 2016 είναι η χρονιά που η Tesla ετοιμάζεται να ταράξει πάλι τα νερά της αυτοκίνησης πράττοντας διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Θα παρουσιάσει ένα πιο προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τιμή στα 35.000$ περίπου και με αυτονομία παραπάνω από 200 μίλια, δηλαδή 320 χιλιόμετρα. Το νέο της μοντέλο σύμφωνα με τον δημιουργό της εταιρίας Elon Musk θα λέγεται Model 3. Η αρχική ονομασία του μοντέλου ήταν Model E αλλά η Ford μήνυσε την Tesla για τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος και τελικά η Tesla κατέληξε στην ονομασία Model 3 (Model III).
Το νέο αυτοκίνητο θα είναι 20% μικρότερο από το Model S και θα έρχεται αντιμέτωπο με τη σειρά 3 της BMW. Η νέα πλατφόρμα στην οποία θα στηρίζεται το Model 3 θα είναι πνευματικό παιδί του βρετανού μηχανικού Chris Porritt που εργαζόταν στην Aston Martin. Στα άμεσα σχέδια του Musk είναι η δημιουργία ενός τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στη Μ. Βρετανία που θα εξοπλίζει με μπαταρίες το νέο μοντέλο αλλά και τρίτους παραγωγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων όπως η Nissan και η Mercedes. Το εργοστάσιο αυτό θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια εκμεταλλευόμενο την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Μέχρι το τέλος του 2015 η Τesla φιλοδοξεί να κατασκευάσει και στη Μ. Βρετανία δίκτυο σταθμών επαναφόρτισης των αυτοκινήτων της - τα γνωστά Superchargers. Στις Η.Π.Α. το αντίστοιχο δίκτυο της Tesla με 102 σταθμούς επιτρέπει στους τυχερούς ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της να διασχίσουν τη χώρα προσφέροντας δωρεάν φόρτιση των μπαταριών του αυτοκινήτου μέσα σε 20 λεπτά. Η στρατηγική τοποθέτηση των σταθμών επαναφόρτισης είναι πολύ σημαντική αφού έτσι εκμηδενίζονται προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μικρότερη αυτονομία που πρέπει να φορτιστούν για τουλάχιστον 6-7 ώρες από οικιακή παροχή ρεύματος.
Αν μάλιστα η Tesla αποφασίσει να κάνει γνωστή την τεχνολογία των μπαταριών της σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες τότε θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τους σταθμούς Supercharger για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων άλλων κατασκευαστών.
Τέλος, αν συνυπολογίσουμε την καινοτόμα τεχνολογία, το δίκτυο δωρεάν φόρτισης Superchargers, τη σχετικά χαμηλή τιμή και την ομολογουμένως όμορφη σχεδίαση τότε μάλλον το Tesla Μodel III θα είναι ένα ορόσημο στην ιστορία του αυτοκινήτου.

 

Πηγή: www.autoexpress.co.uk, www.gizmodo.com

Proposed by V.K.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Tα νέα Smart ForTwo και ForFour Η πρώτη προσθοκίνητη BMW »