Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 07:12

Ντομάτες στο αυτοκίνητο

Ερευνητές της Ford και της Heinz πειραματίζονται στη χρήση ινών τομάτας στην διαδικασία κατασκευής αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα αποξηραμένες φλούδες ντομάτας ίσως μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οργάνωση της καλωδίωσης ως clips ή στην κατασκευή θηκών για κέρματα ή άλλα μικρά αντικείμενα.Μας κοροϊδεύουν θα λέτε.. και όμως η επιστήμη μπορεί να δώσει εξήγηση. 

Πριν 2 χρόνια η η Ford ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη Heinz, την Coca Cola, τη Nike και την Procter & Gamble στην προσπάθεια παραγωγής πλαστικού από 100%  φυτικές πηγές και όχι από τις γνωστές και καθιερωμένες πηγές με βάση το πετρέλαιο. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν ελαφριά και ανθεκτικά πλαστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά θα έχουν το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η Heinz προσπαθεί να βρει νέους επαναστατικούς τρόπους να ανακυκλώσει και να επαναχρησιμοποιήσει φλούδες, σπόρους και κοτσάνια από πάνω από 2 εκατομμύρια ντομάτες που χρησιμοποιούνται ετησίως για την παρασκευή κέτσαπ.

Παρόλο που το όλο εγχείρημα βρίσκεται στα αρχικά του στάδια η παραγωγή πλαστικού από φυτικές πηγές είναι κάτι που ενδιαφέρει και τη Ford και τη Heinz. Άλλωστε τα σκουπίδια κάποιου μπορεί να είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλον.

Η Ford ήδη χρησιμοποιεί στα αυτοκίνητα της κάποια φυτικά συστατικά. Στο ταμπλώ υπάρχουν τμήματα που περιέχουν κυτταρίνη, στα ηλεκτρικά φλοιούς ρυζιού, σε άλλα μέρη επεξεργασμένη καρύδα, ανακυκλωμένο βαμβάκι για τα πατάκια και τις ταπετσαρίες, σόγια στα καθίσματα και στα προσκέφαλα. Τελικά μάλλον δεν μας κοροϊδεύουν αλλά κάτι άλλο θέλουν να κάνουν . Η επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών φιλικών προς το περιβάλλον θα μειώσει το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αυτών των μεγάλων εταιριών με μεγάλο κερδισμένο ….εμάς που ζούμε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη..

 

Πηγή: Media.ford.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Έρχεται το νεό VW Passat Ιδού το νέο Peugeot 508 »