Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 11:42

Τα ελαστικά του μέλλοντος από την Goodyear

Η Goodyear στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης παρουσίασε δύο νέες ιδέες για τα ελαστικά του μέλλοντος.

"Αυτά τα ελαστικά επαναπροσδιορίζουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ελαστικά στο μέλλον", δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της Goodyear, Joe Zekoski . Τα ελαστικά θα παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον συνολικό σχεδιασμό του οχήματος από εδώ και στο εξής.

Το πρώτο φουτουριστικό πρωτότυπο ελαστικό ονομάζεται BHO3, και ενώ το όνομα μπορεί να μην ακούγεται τόσο ενδιαφέρον, το ελαστικό έχει μια αρκετά εντυπωσιακή ικανότητα. Η Goodyear λέει ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που δημιουργείται από την κάμψη του ελαστικού υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, παρέχοντας μια πρόσθετη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βελτίωση της απόδοσης και της οικονομίας.

Το δεύτερο πρωτότυπο της Goodyear ονομάζεται Triple Tube, που ονομάστηκε έτσι λόγω των τριών εσωτερικών αγωγών που του επιτρέπουν να αλλάζει σχήμα ανάλογα με τις συνθήκες.

Οι αγωγοί βρίσκονται κάτω από το πέλμα κοντά στο κέντρο του ελαστικού και εσωτερικά και εξωτερικά στους ώμους του ελαστικού. Μια αντλία μεταφέρει αέρα ανάμεσα στους τρεις αγωγούς επιτρέποντας στο ελαστικό να αλλάζει τριε διαφορετικές μορφές - καταστάσεις.

Στη λειτουργία "Eco / Safety", και οι τρεις αγωγοί είναι πλήρως φουσκωμένοι για μείωση της αντίστασης κύλισης, ενώ ο κεντρικός αγωγός είναι γεμάτος αέρα σε περιπτώσεις βρεγμένου οδοστρώματος για να μειωθεί η πιθανότητα της υδρολίσθησης "Wet Traction". Επιπλέον, η λειτουργία "Sporty" προσθέτει αέρα προς τον εσωτερικό αγωγό για να αυξηθεί η επιφάνεια επαφής και να παρέχει το ελαστικό περισσότερη πρόσφυση.

Δυστυχώς κανένα από αυτά τα ελαστικά δεν προορίζονται για μαζική παραγωγή. Είναι πρωτίστως ένα εργαλείο για την Goodyear για να αναδείξει την ικανότητά της να είναι καινοτόμα, και για τους οδηγούς να εξετάσουν το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την κύλιση των ελαστικών.

 

Πολυμέσα