Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 20:38

Πόση τεχνολογία μπορεί να χωρέσει σε ένα αυτοκίνητο;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα προσφέρουν πολλές νέες τεχνολογίες που κάνουν τη ζωη του οδηγού πιο ευχάριστη. Ωστόσο, ενώ αυξάνονται συνέχεια τα επίπεδα της διαδραστικότητας και της συνδεσιμότητας στα αυτοκίνητα, ελοχεύει ο κίνδυνος της υπερφόρτωσης του οδηγού με ανούσιες πληροφορίες που του αποσπούν την προσοχή, του προκαλούν άγχος και τελικά αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην προσπάθεια να εντυπωσιάσουν με τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει μήπως τελικά κάνουν μεγαλύτερο κακό από καλό; Και ποια είναι η απάντηση σε αυτό; Άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας που παρακάμπτουν τον οδηγό και προσπαθούν να προλάβουν το επικείμενο ατύχημα. Και τελικά που καταλήγουμε; Να εκμηδενίσουμε τον ανθρωπινο παράγοντα και να αυξήσουμε τη συμμετοχή του υπολογιστή φτάνοντας σε ένα όχημα που καποια στιγμή θα κινείται αποκλειστικά μόνο του.
Τότε τι θα κάνουμε όλοι εμείς που γουστάρουμε να οδηγούμε το αυτοκίνητο μας γιατί σου δίνει αυτή την αίσθηση της ελευθερίας;
Κάποια στιγμή το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και όλη αυτή η τεχνολογική τρέλα μακροπρόθεσμα θα υποχωρήσει, γιατί η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι πανάκεια και οι τάσεις της μόδας δεν οδηγούν πάντα στις σωστές κατευθύνσεις.
Και όπως πολύ σωστά έλεγε και ένας παλιός καθηγητής μου, η πληροφορία που δεν είναι χρήσιμη και δεν μπορεί να αφομοιωθεί αποτελεί ζημία και όχι κέρδος..